Soudal Brussels Universities Cyclocross
18 februari 2024

X²O Badkamers Trofee krijgt zondag ontknoping op campus VUB en ULB, Lars van der Haar in polepositie

Belga
Belga

Op zondag 18 februari strijkt de X²O Badkamers Trofee neer op de campus van de VUB en ULB voor de zesde editie van de Soudal Brussels Universities Cyclocross. Lars van der Haar gaat de slotmanche in met een riante voorsprong op Eli Iserbyt, maar mathematische zekerheid heeft de Nederlander nog niet. Ook in de U23 Trimetal Rookie Trophy is de beslissing nog niet gevallen. In de Soudal Ladies Trophy is de eindwinnares wel al bekend, maar belooft het een heel spannende en open strijd te worden voor de dagzege in Brussel.

4 minuten en 51 seconden. Dat is na de eerste zeven manches van de X²O Badkamers Trofee de voorsprong van Lars van der Haar op eerste achtervolger Eli Iserbyt. Het lijkt er dus op dat enkel pech de Nederlander nog van een eerste eindzege in het regelmatigheidscriterium kan houden. Regelmatig was van der Haar zeker: tweede op de Koppenberg, tweede in Kortrijk, derde in Herentals, vierde in Baal, vierde in Koksijde, vijfde in Hamme en vierde in Lille. Die ene uitschieter ontbreekt voorlopig nog, maar wie weet kan van der Haar zondag de kroon op het werk zetten in Brussel?

Naast Iserbyt zal van der Haar voor de dagzege in de Soudal Brussels Universities Cyclocross ook moeten afrekenen met onder andere Nederlands kampioen en vicewereldkampioen Joris Nieuwenhuis, Europees kampioen Michael Vanthourenhout, Brits kampioen Cameron Mason (die derde staat in de X²O Badkamers Trofee), Niels Vandeputte (vorige week winnaar van de Soudal Krawatencross in Lille), Laurens Sweeck, Yoran Wyseure, Toon Vandebosch, Jens Adams en de broers Thijs en de dit weekend wederoptredende Toon Aerts.

Bij de vrouwen komen de favorieten voor de dagzege zoals gewoonlijk uit Nederland. Lucinda Brand, Annemarie Worst, Denise Betsema, Manon Bakker, Leonie Bentveld en Aniek van Alphen zijn allemaal kandidaten voor een topnotering zondag. Ook de Tsjechische Kristyna Zemanova, vicewereldkampioene bij de beloften, is een internationale naam om in de gaten te houden. Van Belgische zijde is het vooral uitkijken naar Sanne Cant en Laura Verdonschot. De Soudal Brussels Universities Cyclocross kondigt zich aan als één van de spannendste wedstrijden van het bijna afgelopen crossseizoen.

De eindzege in de Soudal Ladies Trophy staat niet meer op het spel. Fem van Empel heeft een voorsprong van liefst 8 minuten en 54 seconden op haar eerste belager, Lucinda Brand. Vermits het maximale tijdverlies per manche 5 minuten bedraagt, is van Empel – die ook vorig seizoen de Soudal Ladies Trophy op haar naam schreef – niet meer bij te benen.

In de Trimetal Rookie Trophy, het enige beloftecriterium in het veldrijden dat elke manche van een klassement gereden wordt, is het ook Oranje boven. David Haverdings begint er zondag aan met een bonus van 1:43 op Arne Baers en 3:46 op Victor Van de Putte. Ook Ward Huybs, Yordi Corsus en Jente Michels, bronzenmedaillewinnaar bij de U23 op het WK in Tabor, zijn van de partij in Brussel.

Memorial Paul De Knop & Memorial Caroline Pauwels

Golazo, de organisator van de X²O Badkamers Trofee, kan voor de organisatie van de Soudal Brussels Universities Cyclocross zoals elk jaar rekenen op grote steun van het Brussels Gewest en de VUB. De studenten helpen bijvoorbeeld mee aan de opbouw van het parcours. “De Soudal Brussels Universities Cyclocross is zoveel meer dan de laatste manche van de X²O Badkamers Trofee”, zegt Jos Verschueren, programmadirecteur Sportmanagement VUB. “Het is voor de ganse VUB-gemeenschap een gigantische terugkomdag naar de alma mater. De VUB voert verbinding dan ook erg hoog in het vaandel.”

Net als vorig jaar staat de Soudal Brussels Universities Cyclocross ook in het teken van twee voormalige rectoren van de VUB, Paul De Knop en Caroline Pauwels. Twee mensen die ook op het vlak van sport en zeker ook voor deze cross op de universiteit een zeer belangrijke verdienste hadden. Ze overleden allebei in 2022. De cross bij de elite mannen is sinds vorig jaar de Memorial Paul De Knop, die bij de elite vrouwen de Memorial Caroline Pauwels.

Deel dit bericht