Soudal Brussels Universities Cyclocross
18 februari 2024

Eli Iserbyt kan voor 3e keer X²O Badkamers Trofee winnen: “Hier heb ik veel pijn voor moeten lijden”

DP3_2119

Op zondag 19 februari is de Campus VUB-ULB het decor voor de laatste manche van de X²O Badkamers Trofee. Eli Iserbyt wil in de hoofdstad na een “fysiek en mentaal zware strijd” de eindzege op zak steken. Bij de vrouwen heeft wereldkampioene Fem van Empel alles in eigen handen om voor het eerst de Soudal Ladies Trophy te winnen. 

Eli Iserbyt (Pauwels Sauzen-Bingoal) was al twee keer eindwinnaar van de X²O Badkamers Trofee, in 2019-2020 en 2020-2021. Hij begint aan de slotmanche met een voorsprong van 1:59 op Lars van der Haar. “Zonder pech of een hele slechte dag mag dit niet meer fout lopen”, beseft Iserbyt. “Bovendien vind ik in Brussel een parcours dat me veel beter ligt dan Lille. Dat draaien en keren, dat is helemaal op mijn lijf geschreven. Het zou mooi zijn om met een overwinning nog de puntjes op de i te zetten. Dat zou de eindzege nog iets meer uitstraling geven.”

Trots op doorzettingsvermogen

Een derde eindzege zou voor Iserbyt heel veel betekenen. “Door die rugblessure heb ik het moeilijkste seizoen in mijn carrière als profrenner achter de rug. Zowel op fysiek als mentaal vlak.” Fysiek was het pijn lijden, op en naast de fiets. “De pijn tijdens de cross was niet ondraaglijk, maar toch heel intens. Op een schaal van 1 tot 10? Toch zeker een 8. De laatste weken gaat het terug wat beter, maar in veel wedstrijden wilde het lichaam niet mee en was het een uur lang afzien.”

“In het dagelijkse was de pijn voortdurend aanwezig. Op de computer werken, in de zetel of aan een tafel zitten, met de auto rijden, … Het vroeg allemaal heel veel van mij. Rustig liggen was nog het beste. De vele verplaatsingen waren vaak een beproeving, zeker met het vliegtuig.”

En zo zorgde de fysieke pijn ook voor een mentale test. “Voor het seizoen waren mijn doelen groter, maar in deze omstandigheden ben ik blij met wat ik gerealiseerd heb. Ik zat vaker in het ziekenhuis, bij de kine of de osteopaat dan dat ik op een fiets zat. De wedstrijden leken soms maar bijzaak. Ik heb vaak aan stoppen gedacht, maar ik ben trots dat ik heb doorgezet en dat ik zo straks hopelijk voor de derde keer het eindklassement in de X²O Badkamers Trofee op mijn naam kan zetten. Drie keer winnen in vier jaar, dat is toch een hele mooie verwezenlijking.”

Eerbetoon aan VUB-iconen

Deze Soudal Brussels Universities Cyclocross is niet alleen het sluitstuk van de X2O Badkamers Trofee. De crossdag staat ook in het teken van twee voormalige rectoren van de VUB, Paul De Knop en Caroline Pauwels. Twee mensen die ook op het vlak van sport en zeker ook voor deze cross op de universiteit een zeer belangrijke verdienste hadden. Ze overleden allebei vorig jaar.

De mannenwedstrijd is omgedoopt in de Memorial Paul De Knop. De Knop mocht bij zijn afscheid als rector in 2016 terugblikken op een lange lijst verwezenlijkingen voor de universiteit, zeker ook op vlak van sport, waar hij ook buiten de VUB zijn strepen verdiende. De elite vrouwen brengen zondag een eerbetoon aan De Knops opvolger in de Memorial Caroline Pauwels. Pauwels was rector van 2016 tot ze zich begin 2022 terugtrok door haar ziekte. Pauwels genoot tot ver buiten de universiteit een enorm aanzien, niet in het minst door haar inspirerende en warme persoonlijkheid. Zij was het ook die deze cyclocross op de terreinen van de universiteit mee mogelijk maakte.

Eerste eindzege voor van Empel?

Over de vrouwen besproken: wereldkampioene Fem van Empel begint als leidster aan de slotmanche in de Soudal Ladies Trophy. Ook zij kan zonder tegenslag het klassement op haar naam schrijven: van Empel heeft een voorsprong van 1:49 op Lucinda Brand en 2:06 op Ceylin del Carmen Alvarado. In de Trimetal Rookie Trophy heeft belofte Joran Wyseure de eindzege al op zak. Hij heeft een voorsprong van 9:36 op Victor Van De Putte, David Haverdings volgt als nummer drie al op 12:06.

Deel dit bericht