Soudal Brussels Universities Cyclocross
18 februari 2024

Boom: ‘Hopelijk word ik niet gedubbeld door Mathieu’

larsboom0401
De Brussels Universities Cyclocross heeft naast het verrassende en gevarieerde parcours nog een extra troef om naar uit te kijken. Voor het eerst in bijna twee jaar duikt Lars Boom zondag nog eens het veld in. "Hopelijk word ik niet gedubbeld door Mathieu", blikt de Nederlander met een knipoog vooruit.

Het wereldkampioenschap in het Luxemburgse Bieles op 29 januari 2017. Zo lang is het al geleden dat Lars Boom nog een veldrit betwistte. Deze winter begon het bij de wereldkampioen van 2008 opnieuw te kriebelen. Het huwelijk tussen Roompot en Charles maakte de terugkeer naar het veld nog iets gemakkelijker.

De Brussels Universities Cyclocross wordt de eerste van drie veldritten die Boom deze winter zal rijden. “Na bijna twee jaar is het best wel spannend, maar ik heb er wel heel veel zin in. De conditie is alvast goed. Het zal een lastige wedstrijd worden, maar het moet ook geen kwelling zijn. De voorbije weken heb ik wekelijks toch minstens één keer op de crossfiets gezeten, de andere trainingen heb ik uren op de weg gemaakt.”

Tien jaar geleden stond Boom zelf mee aan de top in het veldrijden, vandaag heeft met Mathieu Van der Poel een landgenoot zijn rol overgenomen. “Ik heb de voorbije jaren met heel veel bewondering naar hem gekeken. Het is heel leuk om te zien hoe goed hij wel is. Zeker op technisch vlak is het mooi om te zien. Het zal lastig worden om hem te volgen. Hopelijk word ik niet gedubbeld.”

“Zeker omdat ik achteraan moet starten, wordt het niet makkelijk om op te schuiven. In de eerste rondes rijdt iedereen volle bak, daarna wordt het moeilijk om tijd goed te maken. Ach, ik sta ook niet aan de start met ambities voor een resultaat. Ik wil er gewoon plezier in hebben. Dit jaar rij ik maar drie wedstrijden, volgende winter wil ik er graag nog een paar meer rijden.”

Net zoals voor zijn collega’s wordt de Brussels Universities Cyclocross een duik in het onbekende. “Ik hoop dat het parcours me een beetje ligt en dat ik mijn vermogen er een beetje in kwijt kan, dan is het toch net iets prettiger fietsen. Op dat vlak is de cross toch wat veranderd. Vroeger werden we soms recht door een weiland gestuurd. Je moest maar zien hoe je erdoor kwam. Nu heb je veel omlopen met veel draaien en keren. Voor het publiek is dat misschien aantrekkelijker, maar als renner vind ik dat wel een beetje jammer. Ik heb graag wedstrijden waarin ik mijn vermogen en kracht kwijt kan.”

LOOPT MATHIEU VERDER UIT?

Mathieu Van der Poel start in Brussel met 11 seconden voorsprong op Toon Aerts. Kan de Europese kampioen, die na de Koppenbergcross nog meer dan vier minuten achterstand had op Aerts, in de Europese hoofdstad verder uitlopen of brengt Toon Aerts wat extra spanning in de DVV Verzekeringen Trofee? “De strijd is nog niet gestreden”, klonk het strijdvaardig bij de kopman van Telenet Fidea Lions. Van der Poel bleef na zijn zege in Baal dan weer voorzichtig. “De buit is nog niet binnen. Het zal spannend blijven tot de laatste manche.”

Na de Brussels Universities Cyclocross staat er nog één wedstrijd op het programma: de Krawatencross in Lille op zaterdag 9 februari.

Deel dit bericht